ciccikatt - panikångest!

Panikångest/paniksyndrom
Den första panikattacken kommer oftast plötsligt, utan förvarning och utan orsak och beskrivs som en intensivt obehaglig upplevelse. Många söker akut vård och tror att de drabbats av en hjärtattack eller någon annan kroppslig skada. De flesta glömmer aldrig en panikångestattack, de vet exakt var de befann sig och hur det kändes. Sedan följer en ångest över att det ska hända igen, så kallad förväntansångest.


Symtom


Det finns inte några prover man kan ta för att ställa diagnosen paniksyndrom utan den sätts efter patientens egen beskrivning. Man ska ha haft minst fyra av symtomen nedan. Dessutom ska symtombilden uppfylla det karakteristiska förloppet: uppträda plötsligt (som en attack), nå sin kulmen inom tio minuter och sedan avklinga relativt fort.

-hjärtklappning, bultande hjärta eller ökad hjärtfrekvens
-svettning
-darrning eller skakning
-muntorrhet
-svårigheter att andas
-kvävningskänsla
-obehag eller smärta i bröstet
-illamående eller magbesvär
-yrsel, ostadighet, svindel eller matthet
-overklighetskänslor inför en själv eller omgivningen
-rädsla att förlora kontrollen eller sitt förstånd
-dödsångest
-värmevallningar eller frysningar
-stickningar/domningar i händer eller fötter


Du blir rädd att åter få en panikattack, går ständigt och spänner dig, reagerar med "katastroftänkande" på minsta lilla fysiska överaktivitet som kan förekomma i din kropp. Du söker ofta hjälp för fysiska åkommor och genomgår olika undersökningar. Läkarna kan inte konstatera något fel, och du tycker att de är inkompetenta och att de nonchalerar dig och dina problem. Du har troligtvis inte berättat hela sanningen för din läkare utan bara de fysiska upplevelser du haft. Du har inte talat om den rädsla du känner inför att åter drabbas av panikattacker.

Detta begränsar ofta den drabbades livsföring till den grad att rädsla och undvikande beteende helt styr den drabbades liv.

Ciccis.se